Tuesday, March 24, 2015

Bendera Daerah-daerah Johor

Assalamualaikum..

hai...setiap negeri mesti ada bendera masing-masing kan?
pulak tu setiap daerah pun ada bendera yang tersendiri..
oklah, disebabkan anak jati Johor, Wanie nak share bendera daerah-daerah Negeri Johor..


ok, bendera daerah mana paling smart bagi korang? ^^

Wassalam..

25 comments:

  1. Salam. Hee bendera pasukan bolasepak JDT takde ke? kihkih2 thanks singah blog sy ituu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastinya ada..hehehh..sama2..terima kasih juga singgah blog saya.. singgah selalu ye.. =)

      Delete
  2. kota tinggi kot.. but seriously ? ini wujud and memang ada ke selama ni ?
    Ya Allah.. ahaha CT mmg tak pernah tahu lalala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kota tinggi ek..hehehh... wujud sayang..and Wanie pun baru tahu..mula2 kawan Terengganu bgtaw Terengganu ada bendera daerah, wanie jadi Jakun, rupanya Johor pun ada..hehehh...

      Delete
    2. Yg dah lama wujud muar,bt.pahat dgn segamat. Warna lain sbb daerah tu dulu ada sultan,pembesar n kerajaan. Bendera lain agak bru wujud sbb tu warna Sama je. Plg legend muar sbb ada warna merah bulan bintang, dgn konsep nk sama bendera johor.

      Delete
  3. hu..hu..baru tahu juga nie..bendera daerah kota tinggi..cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa,,ramai vote Kota Tinggi nie..hehehh.. saya pun baru tahu.. ^^

      Delete
  4. kitew bukan orang Johor tapi kitew suka Kulai Jaya punya..hehe
    Negeri Johor je kot ada bendera daerah2 ni..Penang tak ada pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehh..rasanya ada kot Afidah, sebab Terengganu pun ada.. =)

      Delete
    2. Terengganu pun ada??
      Macam ni nanti nak try google la..

      Delete
  5. Baru tau tiap-tiap daerah di Johor ni ada bendera masing-masing. Ingatkan ada logo majlis daerah je. Hehe. Bendera paling smart pada saya tentunya bendera daerah Kluang, sebab saya pernah menetap di daerah ni dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Southern tigers semua tu SY hehee.. :D

      Delete
  6. Disebabkan kampung zumal kat Muar jadi zumal suka bendera Muar. Hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seriusly Zumal orang Johor?Muar?hehe..samalah kte..wanie lahir kat Hospital Muar tuh..^^

      Delete
    2. Kampung je kat Muar, Zumal lahir di Perlis. Ayah Zumal asal Felda Lenga ^^

      Delete
  7. Saya org pontian.. lahir JB.. mak org muar. Ada 3 bendera.. saya anak Johor di perantauan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh..memang betul2 orang Johor la ni ye..wanie pun org Muar, lahir kat Muar..hehehh..saya pun anak Johor di perantauan..samalah kite.. ^^

      Delete
  8. sebagai orang Muar, akak bias pilih Muar..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriusly akak pun orang Muar? waa..tak sangka ramai orang Muar kat sini.. ^^

      Delete
  9. Wah setiap daerah da bendera bestnya

    ReplyDelete
  10. oqh penang tak ada pula...sebab penang negeri yang kecik

    ReplyDelete
  11. baru tahu ada pulak bendera kawasan masing2

    ReplyDelete
  12. ooooo, memang ada bendera untuk daerah ke ?
    bendera daerah kota tinggi cun

    ReplyDelete
  13. Bendera ada warna kuning tu daerah ada kerabat raja yg sultan lama dulu, bkn sultan skg. Kerabat sultan ali ade kat muar, segamat. Bendera ada warna hitam mknanya rakyat negeri. Sbb dulu 3 daerah tu ada kerajaan sendiri. Muar legend sbb warna kuning dgn hitam ada. Sbb dulu negeri muar bersultan.

    ReplyDelete